tiistai 9. elokuuta 2011

Kysymyksiä ja vastauksia.

Nyt onkin päässä aikamoinen pyörremyrsky, sillä tämä päivä ei ole ollut niitä onnistuneimpia. Tallilla käyminen jäi tosi pikaiseksi, sillä sain juuri ennen tallille lähtöä tietää, että joudun palauttamaan auton aikaisemmin ja minulla on vain tunti aikaa käydä tallilla. Ja tietenkin juuri sen tunnin ajan satoi kaatamalla vettä. Päätimme irtohypyttää Ronjaa ja Futuraa yhdessä, mikä ei sujunut erityisen hyvin, kun Futura ei oikein uskaltanut mennä peräkkäin kujaan, eikä sitten lopulta mennytkään sinne muuten kuin taluttamalla. Kaverukset juoksivat kuitenkin innoissaan yhdessä ja olihan sitä ihan kiva katsoa. Tai olisi ollut, jos pelkkään hevosten ihailuun olisi ollut aikaa. Hypytyksessä menikin sitten odotettua kauemmin, joten en sitten edes ehtinyt palauttaa autoa ajoissa, eikä Teemukaan ei päässyt sinne minne olisi ollut lähdössä. Onneksi ei sentään kauheasti suuttunut ja kaikki on nyt periaatteessa ihan hyvin, mutta silti jotenkin ärsyttää kaikki! Nyt onkin oikein hyvä hetki rauhoittua ja purkaa ajatuksiani tämän kysymyspostauksen parissa.

Sain aika paljon kysymyksiä jo parissa päivässä ja vaikka joidenkin vastaukset ovat jo joskus tulleet ilmi täällä blogissa, aika paljon tuli myös uusia kysymyksiä. Ja tällä kertaa kysymysten aiheet olivat monipuolisempia kuin viimeksi. Kiitos kaikille kyselijöille! :)1. Kauanko kesti kouluttaa futura ja miten siinä onnistuit?
- Koulutus on kestänyt nyt kolme vuotta ja jatkuu edelleen! :D Kolme vuotta kesti siis saada Futura kulkemaan kaikissa askellajeissa peräänannossa siten, että sama muoto säilyy myös suoralla uralla, tosin laukassa suoralla ratsastus ja kulmat ovat vielä hieman työn alla. Lisäksi se osaa pohkeenväistöt käynnissä sujuvasti, peruuttaa vaikka maailman ääriin, nostaa laukan käynnistä, ravista, pysähdyksestä ja peruutuksesta, sekä vaihtaa laukan melko näppärästi parin raviaskeleen kautta ja hyppää reilua metriä ratana. Lopputuloksesta kai sen näkee parhaiten, miten koulutus on onnistunut. Itse olen ainakin tyytyväinen, mutta toki parannettavaa on vielä monessakin asiassa,  jotka varmaan korjaantuvat sitä mukaa kun itse opin ratsastamaan paremmin. Futura tuntuu tekevän jo lähes kaikkensa. :)


2.Tykkäätkö enemmin isoista vai pienistä talleista? Tai jos siun pitäs laittaa Futura joko tosi isolle tallille tai sit tosi pienelle, nii kumman valitsisit?
-Tykkään ehdottomasti enemmän pienistä talleista. Viihdymme nykyisessä yhdeksän hevosen kokoonpanossa oikein hyvin, eikä haittaisi vaikka talli olisi pienempikin. Pääasia, että talliporukka on kiva ja ratsastusseuraa on mahdollista saada.

3. Piirrätkö enimmäkseen eläimiä? Vai jotain muuta myös, mitä?
-Piirrän lähestulkoon pelkästään eläimiä. Yläasteella tykkäsin myös piirtää kuvia saduista ja tuolloin piirsin myös esimerkiksi satujen prinsessoja tai muita ihmismäisempiä hahmoja. Osaan siis piirtää ihmisiäkin, mutta mieluumin piirrän eläimiä ja satuhahmoja.


4.Ahistaako sua ikinä kun on niin paljon faneja jotka seuraa sun tekemisiä?
-Kyllä toisinaan, vaikka pääasiassa nautin siitä kun saan tällä omalla tavallani viihdyttää ihmisiä. Olen tosi otettu siitä, että Futuralla on niin paljon "faneja", mutta toisinaan on niitäkin hetkiä, jolloin haluaisin olla Futuran kanssa täysin tuntematon.


5.Olitko peruskouluaikana hyvä koulus?
-Keskiarvo taisi olla päästötodistuksessa 8,2, vaikken oikein koskaan lukenut kokeisiin ja läksytkin tein yleensä välitunnilla ihan nopeasti hutaisten. (tai en ollenkaan! :D) Olin hyvä kirjoittamaan ja puhumaan itseni pälkähästä, mutta matikassa ja fysiikassa olin auttamattoman surkea ja sain vain vitosia ja kutosia kokeista. Muissa aineissa pärjäsin hyvin lukemattakin ja otin sen takia koulun toisinaan turhankin rennosti.


6.Ootko käyny ikinä missää taide/piirustuskoulus vai ootko ihan itseoppinut?
-Olen harrastanut ties mitä ja kuvataidekoulu, savipaja ja käsityökerhokin on tullut kokeiltua. Olen kuitenkin piirtänyt ihan pienestä pitäen, enkä koskaan tykännyt noista taidekouluista, sillä inhoan piirtämisen teknistä puolta ja haluan piirtää siten, miten itsestä tuntuu hyvältä. En tykännyt piirtää valmiiksi valituista aiheista, vaan halusin mieluumin piirtää omalla tyylillä ja itse valitsemastani aiheesta, yleensä nimenomaan eläimiä.

7.Mistä keksit nimen Fluffy?
-Poikaystäväni Teemu keksi Fluffylle nimen jo ennen, kuin olimme edes löytäneet sopivaa pentua. Kun selvisi, että vanha koirani pitää todennäköisesti lopettaa, tiesin että uusi on saatava. Teemu sanoi, että siitä tulee sitten Fluffy. Olimme naureskellen katsoneet joskus tätä kuvaa netistä ja tuo nimi oli jäänyt kummittelemaan Teemun päähän. Päätimme sitten etsiä pennun, jolle tuntuu heti sopivan nimeksi Fluffy ja tällainenhan sitten löytyi. :)

Fluffyn ensimmäisiä päiviä meillä.
8.Miksi sua kutsutaan Kaktuksi?
-Oikea nimeni on turhan pitkä, enkä ole koskaan muutenkaan siitä pitänyt. Kolmannella luokalla vaihdoin koulua ja päätin vain itselleni uuden lempinimen, jonka sitten kirjoitin nimilappuun. Kaktu oli tullut jäädäkseen! :D Nimi tuli mieleeni siitä, kun muistin kaverini kertoneen toisella luokalla löytämästään kuolleesta päästäisestä, jolle oli pitänyt hautajaiset ja siinä samalla nimennyt otuksen Kaktuksi.


9.Tunnistettiiko sua ja Futuraa missään kisoissa, kun ootte kuitenkin aika tunnettu kaksikko?
-Tähän mennessä joku ennestään tuntematon on tullut jokaisissa kisoissa juttelemaan. (paitsi Keravalla koulukisoissa, jolloin kukaan ei varmaan olisi edes uskaltanut, kun ne menivät niin huonosti :DD) Joskus on käynyt jopa niin, että joku vieras on tullut puhuttelemaan minua ihan nimeltä, eikä ole yhtään kertonut, mistä minut tuntee. Olen aika helposti lähestyttävä ja hymyilen ja juttelen kisoissa joskus itsekin tuntemattomille, eli minulle uskaltaa tulla ihan rohkeasti juttelemaan jos sattuu näkemään jossain. :) Kuitenkin mielellään niin, ettei kauheasti kailota väkijoukossa, koska silloin nolostun! :D


10. Millainen luulet olevasi kymmenen vuoden päästä? Onko sinulla lapsia, seurusteletko edelleen, onko Futura vielä sinulla?
-Olisin varmaankin kymmenen vuoden päästä naimisissa ja minulla olisi kaksi lasta. Asuisin omakotitalossa, jossa olisi iso piha ja paljon marjapensaita, sekä oma pieni talli. Toivottavasti myös Futura edelleen viettäisi silloin mukavia eläkepäiviä omassa pihassani asustellen. Minulla olisi myös joku nuorempi hevonen tai poni ja myös pieni ja suloinen shettis lasten ratsuna. Olisin sellaisessa työssä, mistä pidän ja välit perheeseen ja ystäviin olisivat hyvät. Saahan sitä aina haaveilla, ehkäpä edes joku noista asioista toteutuu... :)

11.Onko sinulla sisaruksia?
-Kaksi pikkusiskoa, joista molemmat ovat jo täysi-ikäisiä.

12. Kun olit nuorempi, jonkun 14 vuoden ikäinen niin kiusattiinko sinua koskaan hevos harrastuksestasi?
-Pojat sanoivat minua ja muutamaa hevosia harrastavaa kaveriani 6-7. luokalla hepoiksi ja väittivät, että haisemme! :D Menimme vain mukaan läppään, emmekä siitä juuri loukkaantuneet. Olihan se toki hieman harmillista, ettei kukaan poika oikein minusta niihin aikoihin kiinnostunut. Kasilla ja ysillä kukaan ei tainnut enää hevosharrastuksen takia kiusata, sillä vaihdoin koulua, eikä kellään ollut minusta mitään ennakkokäsityksiä, enkä sen ikäisenä enää tuonut niin selvästi esille, että olin nimenomaan heppatyttö, vaikka kävinkin joka päivä tallilla ja luokkakaverit kyllä tiesivät harrastuksestani.

13. Haluaisitko harrastaa jotain muutakin?

-Olen kokeillut vähän kaikkea näytelmäkerhosta jalkapalloon, kokkikerhoon ja yleisurheiluun, mutta mikään ei ole kiinnostanut samalla tavalla kuin ratsastus. Ainoa, joka voisi kiinnostaa, olisi näytteleminen, mutta siihen ei ole mitenkään aikaa. Olen täysin omistautunut hevosharrastukselleni. :)


14. Mieleenpainuvin hetki hevostellessa? (ei välttämättä parhain, saattaahan se olla kauheinkin, mutta nimenomaan mieleenpainuvin?)
-Ensimmäisenä tuli mieleen tilanne, kun ratsastin eräällä russponilla ravikärryjen perässä ollessani n. 11-12 vuotias. En uskaltanut päästää ponia täyteen vauhtiin ja kun kärryt hävisivät hetkeksi näkyvistä mutkan taakse, poni sekosi, kääntyi ympäri ja yritti laukata kotiin. En meinannut saada ponia millään hallintaan ja oikeasti pelkäsin. Kun ravikärryt tulivat takaisin päin (ohjastaja tuli katsomaan mihin jäin ponin kanssa), olimme vähällä jäädä niiden alle. Se oli ehkä ainoa kerta, jolloin olen pelännyt hevosen selässä. Sitten on tietysti kaikki mahtavat hetket Futuran kanssa, niitä ei voi edes laittaa tärkeysjärjestykseen. Ja hyvin on painunut mieleen myös se ajanjakso, jolloin työskentelin Virossa nuorten hevosten parissa ja vedin ratsastusvaelluksia.


15. Jos voisit luoda unelmiesi hevosen (palapelityyppisesti) millainen se olisi? Ikä? Säkä? Rotu tai rodut? Väritys? Luonne? Koulutustaso / potentiaali? jne :) Olet tästä blogissa jotain puhunutkin, mutta jos se saisi olla juuri pilkulleen sellainen kuin haluaisit viimeistä jouhikarvaa myöten? Toisen unelma kun voi olla toisen kauhu-uni :D Ja jos ajatellaan teoreettisesti vaikka sillein että Futuraa ei olisi olemassakaan.
 -Hevosen rodulla ei ole minulle oikeastaan mitään väliä, mutta se voisi olla vaikkapa siro poni tai pieni hevonen, säkäkorkeudeltaan 135-150cm. Värilläkään ei ole sen kummempaa väliä, mutta hevosella täytyy olla kauniit silmät! :D Sen pitäisi olla herkkä ja kuumahko, mutta kuitenkin käsissä pysyvä ja ihmistä kunnioittava. Pienet hankaluudet eivät haittaa, sillä pidän haasteista ja mielestäni on hyvä, jos hevosessa on aluksi epätäydellisyyksiä, joita saa sitten itse hioa pois.

Koulutustasoltaan hevosen ei tarvitsisi olla kuin max. HeC. Nautin projekteista, joten mieluiten aloittaisin uuden hevosen kanssa mahdollisimman alusta. Hevosen tulisi kuitenkin olla kykenevä hyppäämään yli metrin ratoja, sillä itse nautin isojen esteiden hyppäämisestä todella paljon. Ei tietysti heti tarvitsisi isoja esteitä päästä hyppäämään, mutta hevosella tulisi olla potentiaalia siihen.

Haluaisin myös, että hevosen liikkeet eivät olisi erityisen suuret, jotta ratsastus olisi mahdollisimman mukavaa tällaiselle pienelle ihmiselle. Kaikkein tärkeintä hevosessa on nimenomaan persoona. Sen pitäisi olla positiivinen, sosiaalinen, yritteliäs ja aktiivinen. Pienet konnankoukut joskus piristävät päivää :) Sellaisen haluaisin, mutta sellainen kyllä löytyy jo :) Futura on aikalailla tuollainen, kooltaan vain turhan suuri.-16.Jos voisit osata jollain tekniikalla piirtää niin hyvin kuin mahdollista, mikä tekniikka se olisi (esim. lyijykynä, pastelliliidut, öljyväri, veistäminen jne)?

-Varmaan vesivärit, öljyvärit tai lyijykynä. En osaa valita :D
 

17. Kun piirrät, mistä kohtaa piirrettävää kohdetta aloitat? (esimerkkinä itse aloitan aina vaikkapa hevosta piirtäessäni hevosen otsasta, silmäkulman yli kulkien turpaa kohti ja ihmisen ohimosta leukaa kohti) 
 -Aika usein aloitan eläinten piirtämisen korvista.

18.Mikä on sun oikea etunimi? 
-Anna-Mari

19.Minkä rotuinen Fluffy on?
-Sekarotuinen. Emo on bolonka ja isästä ei ole tietoa.

20. Oletko koskaan tippuessasi satuttanut itsesi pahoin. Jos olet niin millä tavalla? 
-Kerran olen mennyt tajuttomaksi, mutta heräsin siitä kyllä ihan itsestään (olin maastossa yksin) ja aivotärähdyskin siinä tuli samalla.

21.Onko sulla parasta ystävää? 
-Ei. On vain muutama hyvä ystävä, muttei ketään ylitse muiden.

22.Oletko loukkaantunut pahasti koskaan, jos olet miten ja missä? 
-En kovin pahasti. Joskus pienenä jalka jäi pyörän pinnojen väliin ja jonkin aikaa jouduin vain makoilemaan sängyssä. Kahdesti olen saanut aivotärähdyksen ja kerran on käsi murtunut tippuessani keinutuolista 11-vuotiaana. On muutakin sattunut, mutta ei tuon pahempaa.

23. MITEN OLET SAANUT KASVATETTUA NOIN IHANAN ja PITKÄN TUKAN?
-En tiedä. Kunhan annan kasvaa ja välillä leikkaan pari senttiä pois. Aina se on ihan hyvin kasvanut, mutta ihmettelen että kasvaa edelleen ja pysyy ihan kelvollisessa kunnossa, vaikka joudun värjäämään melko usein.

 24. Mitä tykkäät suomenhevosista? Hommaisitko ikinä omaa suokkia, jos hommaisit niin minkälaisen?
-Tykkään kaikista roduista ja siis myös suomenhevosista. Jos löytäisin ihanan ja persoonallisen suomenhevosen, joka olisi kohtuullisen siro rakenteeltaan ja tarpeeksi matala (esim. pienhevonen) voisinpa vaikka sellaisenkin hommata :)

25. Ketä julkkiksii oot nähny livenä?
-Niitä olisi pitkä lista. Olen ollut aiemmin Helsingin ravintoloissa töissä ja siellä on nähnyt vaikka ketä. Salkkareista olen nähnyt useammankin näyttelijän, muusikoista mm. Neumann, Riki Sorsa, 69 eyesin Jussi, Toni Wirtanen, sekä monia eri näyttelijöitä ja Duudsonit :D Kaikki nuo siis ihan vahingossa, paitsi Apulannan Toni on tullut nähtyä joskus Tavastialla, kun olin heidän keikkaansa katsomassa.

Täällä pääkaupunkiseudulla näkee aika usein julkisuudenhenkilöitä ja itse suhtaudun heihin kuten muihinkin ihmisiin. Olin joskus hotellissa töissä ja siellä näin noiden mainitsemieni lisäksi muutamia suomalaisia huippu-urheilijoita, mutta heidän nimiään en saa paljastaa julkisesti, sillä hotellin tapahtumien/vieraiden paljastaminen ulkopuolisille oli työsopimuksessa kielletty.

26.Jos sulla olisi mahdollisuus saada toinen hevonen, olisiko se kisahevonen vai saman tyyppinen kuin Futura? Miksi?
-Harrastehevonen, mutta mahdollisesti poni. Minulla ei ole tällä hetkellä kisatavoitteita, eikä rahaa kisaamiseen tai valmentautumiseen tarpeeksi, joten kisahevonen menisi käytössäni tavallaan hukkaan. Muutenkin pidän enemmän projekteista.


27. Mikä sinussa itsessäsi on parhainta? 
-Sosiaalinen rohkeus ja ennakkoluulottomuus.


28.Oletko ajatellut ostavasi toista hevosta Futuran rinnalle kun se viettää eläkepäiviä joskus sitten? -Jos rahat riittävät silloin toiseen, niin mikä ettei :)

29.Oletko koskaan halunnut muuttaa ulkomaille? Jos olet, niin minne?
-Olen halunnut, moneenkin maahan. Irlantiin, Ranskaan ja Viroon muistelen halunneeni, mutta enää en ehkä lähtisi, ellei elämäntilanteeni muuttuisi rajusti.

30.Missä vaatekaupoissa tykkäät eniten shoppailla?
-Ei mulla oikeastaan ole mitään suosikkia, mutta eniten tulee käytyä varmaan Onlyssa/Vero Modassa, H&M:ssä ja JC:ssä. Suosin myös kirpputoreja.

31.Missä aineissa olit yläasteaikoina hyvä?
-Kuvis oli ainoana 10. Ysejä olivat äidinkieli, ruotsi, englanti, bilsa, maantieto ja musiikki. Liikunta vaihteli kasin ja ysin välillä vähän sen mukaan, mitä liikuntatunneilla tehtiin.

32. Mitä mieltä olet meistä lukijoista,esim kommenttien perusteella ym?
(Ymmärrän jos jokin on henkilökohtaisempaa,mutta pistä meistä ihan kaikista tiivistettynä hyvät / huonot puolet )

-En mitenkään voi vastata tähän, sillä lukijoitahan on yli 400 ja heistä vain murto-osa kommentoi. Ja todella monet kommentoijat ovat anonyymejä. Olen tosi otettu siitä, että noin moni jaksaa lukea blogiani ja minusta on ihanaa saada myös kommentteja. Minusta on kiva keksiä uusia postausaiheita ja mieltäni lämmittää suuresti, kun tunnen monien lukijoiden innolla odottavan uusia postauksia luettavakseen :)

Eniten ärsyttää anonyymit, joilla tuntuu olevan kova tarve neuvoa ja keksiä ratkaisuja "ongelmiini". Jos olen vaikka sivulauseessa maininnut jostain ongelmasta ratsastuksessa, joku on heti ratkomassa sitä. Tosin uskon, että monet ihmiset ovat vain luonteeltaan sellaisia, että haluavat ratkaista joka ikisen ongelman (omansa ja muiden) ja ovat muutenkin täydellisyydentavoittelijoita. Itse olen kuitenkin suurpiirteisempi tyyppi ja vältän puuttumasta muiden asioihin, mikäli apua ei erikseen ole pyydetty. Yritän kuitenkin ymmärtää, että meitä on moneen junaan ja pyrin kommentoimaan kaikille ystävällisesti, vaikka neuvot joskus ärsyttävätkin :D Todella kiitollinen olen siitä, että varsinaisesti negatiivisia kommentteja on tainnut tulla tähän mennessä vasta yksi! :D

33.Kertoisitko jotain Futuran vuokraajasta?
-Hän on aivan ihana ihminen. Minun ikäiseni ja tulemme hyvin toimeen. Nöyrä, rauhallinen, hoitaa aina Futuran moitteettomasti ja kertoo rehellisesti, miten on Futuran kanssa mennyt. Ratsastaa rauhallisesti ja keskittyy pääasiassa hevosen rentouteen, mikä on mielestäni hyvä juttu. Pahin pelkoni on, että hän lopettaisi vuokraamisen! :D

34.Millaista musiikkia kuuntelet?
-Aika monipuolista!  Pääasiassa uppoaa raskaampi osasto, mutta muutakin tulee kuunneltua. Esimerkkeinä Sonata Arctica, Avenged Sevenfold, Pain, In Flames, Diablo, Stratovarius, Foo Fighters, Skillet, Trivium, jne. Kuuntelen kevyempääkin musiikkia, mutta pääasiassa miellyttävät jotkin yksittäiset biisit. Vaikka kuuntelen osittain aika mättöä, joskus on pakko lepuuttaa korvia ja kuunnella jotain rauhallista ja rentouttavaa :)

35.Onko sulle koskaan tullu sellasta fiilistä et haluisit mieluummin jonkun toisen hevosen kuin Futuran? Tai jos olet nähnyt jollain toisella tosi kivan hepan niin ajatellut että haluaisit sen?
-Ei. Välillä on harmittanut Futuran koko, kun olen huomannut miten paljon helpompaa minun on ratsastaa poneilla. Futura on kuitenkin muuten aivan täydellinen pakkaus, enkä vaihtaisi sitä mihinkään.

36.Millaisilla hevosilla ratsastit ennen Futuraa? Sanoit, että oot ennenkin ratsastanut 'projektihevosilla' ja Futura on ollut niistä helpoin. Kerro vähän edellisistä projekteistasi! 
-Ennen Futuraa oli puolisen vuotta ylläpidossa Fasu, joka on Einolan tallin tuntiponi ja hieman haastava tapaus, vaikka kiva poni onkin. Ei rentoutunut kovin helposti, enkä ole koskaan nähnyt sen kulkevan kenenkään alla tasaisesti peräänannossa. Sinkoili välillä minne sattuu ja esteillä kielteli aika paljon. Ei mikään ihan kiltti ja helppo poni ratsastuskoulun poniksi, mutta tykkäsin siitä kuitenkin paljon.

Sitä ennen oli Missis Anna, jonka sain entiseltä työpaikaltani Virosta ylläpitoon tänne Suomeen, koska se oli niin herkkä ja hankala, ettei sitä jaksettu siellä alkaa kouluttamaan. Missin kanssa oli vaikeaa kaikki - se ei antanut laitumelta aluksi millään kiinni. Kun nosti jalan jalustimeen, se laukkasi alta pois. Kun pääsi selkään, se heitti heti alas, jne. Lopulta Missistä tuli kuitenkin ihan toimiva poni, vaikkei sen herkkyys ja pieni epäluuloisuus koskaan kadonnutkaan.

Sitä ennen on sitten ollut monenlaisia tapauksia. Aika paljon on tullut ratsastettua pukittelevia ja ryöstäviä hevosia. Kaikki omalla tavallaan kultaisia, mutta kuitenkin hankalampia kuin Futura. Futura on vaativa ratsastaa, mutta niin superkiltti hoitaa, että se tekee siitä ehdottomasti fiksuimman hevosen, jonka kanssa olen koskaan ollut tekemisissä.

37.Mitä mieltä oot näistä paljonpuhutuista merkkiratsastajista, joille isi maksaa kaiken hevosesta KL:n uusimpaan ratsastusvaatemallistoon? Ärsyttääkö, vai onko sulle ihan sama?

-En ole oikein mitään mieltä. Meidän tallilla kaikilla muilla on Kingslandia ja HV Poloa, paitsi mulla. Ja onhan noita hienoja, vanhempien ostamia hevosiakin monilla kavereilla. En kiinnitä asiaan juuri mitään huomiota. Ihailen, jos jollain on jokin hieno vaate, mutten ole kateellinen tai himoitse erityisemmin sellaisia itselleni. Futura on paras hevonen, mitä toivoa saatan ja sopii tarkoitukseeni. Enemmän kiinnitän itse huomiota vaatteiden ulkonäköön ja istuvuuteen, kuin merkkiin. :)

38. Jos Futura olis tamma, teettäisitkö sillä varsan?
-Varmasti! :)

39.Onko sun mielestä olemassa ongelmahevosia? Vai ongelmaihmisiä?
-Onhan niitä ongelmahevosia olemassa, mutta ongelmiin on aina jokin syy. Ei edes välttämättä ihminen, mutta valitettavan usein niin on päässyt käymään. Olen sitä mieltä, että hevosen ongelmien syyn selvittäminen yleensä ennen pitkää ratkaisee koko ongelman. Jos syytä ei tiedetä, ei ehkä löydy ratkaisua ja voi olla, että hevonen jää hankalaksi loppuiäkseen ja onhan se silloin ongelmahevonen. Ihmisten pitäisi vain oppia ratkaisemaan ne ongelmat, jotka hevoselle on jokin asia tai toinen ihminen aiheuttanut.


40. Oletko koskaan ajatellut, että ostaisit seuraavaksi ponin?
-Kyllä ja aionkin sen joskus mahdollisesti toteuttaa. :)

41.Kuinka monta ylläpito/projekti/omaa hevosta sulla on ollut?
-Ylläpidossa kaksi, projekteina tai hoitohevosina niin monta, etten pysty laskemaan tässä äkkiseltään. (Olen nuoria hevosia opettanut joskus työkseni, joten sen takia on hankala laskea)

42.Mikä oli sun mielestä vaikein luokka koulussa?
-Mun mielestä kaikki luokat oli helppoja, mutta matikka ei ollut helppoa edes ekalla luokalla! :DD Silloinkin kokeissa keksin vain päästä pluslaskujen vastaukset, kun en jaksanut laskea. Esim. 2+6=23. Heitin vain vastaukseksi ihan mitä mieleen juolahti.

43.Mikä on sun lempivuodenaika? Entä lempiväri?
-Vuodenajoista kaikki omalla tavallaan, paitsi keväästä se loskakausi ja syksystä sadekausi! :D

44.Onko Futuran menneisyys ravurina vaikuttanut sen jalkojen terveyteen mitenkään, vai onko ne täysin kuivat ja oireettomat aina? Huolehditko jaloista miten tarkasti ja "säikähdätkö" jos jaloissa on esim. ylimääräistä nestettä tmv.?
-Olen melko laiska hoitamaan jalkoja. Tunnustelen ne kyllä nopeasti aina harjatessa. Joskus laitan linimenttiä tai kylmään rankemman treenin jälkeen. En säikähdä helposti nesteitä tms, sillä Futuralla on takajaloissa muutenkin aina sellaiset nestepallot, jotka ovat jääneet jostain muinaisesta jännetupentulehduksesta kroonisiksi. Ne ovat onneksi sellaista vaaratonta nestettä, joka on pehmeää ja laskee liikutuksessa, muttei koskaan laske kuitenkaan kokonaan. Lähinnä kosmeettinen haitta ne ovat eläinlääkärin mukaan ja seurailen vain, etteivät nyt aivan järjettömän kokoisiksi kasva. Futuralla on myös toisessa etujalassa liikaluuta, joka on tullut jonkin osuman seurauksena. Se ei ole vaikuttanut käyttöön millään tavalla. Futura ei ole minulla ollessaan ontunut tai arkonut jalkojaan, joten ei ole ollut toistaiseksi mitään syytä huoleen.


45.Kävitkö katsomassa muista (myytäviä) hevosia ennen kun päätit ostaa futuran?
-En. Ei ollut tarkoitus ostaa hevosta, vaan harkitsin vasta seuraavaa ylläpitoponia. Päädyin silti katsomaan Futuraa ja näin kävi.

46.Minkä tasoinen olet? Entäs Futura?
-Inhoan oman tasoni määrittelemistä, sillä olen jämähtänyt reilusti alemmalle tasolle, mitä minun "kuuluisi" 15 vuotta ratsastaneena olla. Olen suorittanut B-merkin, joten sanon yleensä olevani HeB-tasoinen. En osaa sitä vaativampia koululiikkeitä juurikaan, joten eiköhän se aika lähellä ole. Rataesteillä ehkä 100-110cm. Hankala sanoa, kun olen niin vähän päässyt kisaamaan ja viime aikoina hypännyt kotonakin ratoja aika harvoin. Futura alkaa olla jo aikalailla saman tasoinen kuin minä.

47.Oletko ikinä kokeillut lännenratsastusta?
-En. Lännensatulalla on tullut ratsastettua, mutta se onkin sitten ainoa asiaan liittyvä kokemus :D

48.Mikä on pahin seuraamus mitä sulle on tapahtunut tiputtuasi hevosen selästä?
-Se tajuttomaksi meno ja aivotärähdys.

49.Olentko kisannut nuorempana? Missä lajissa? Missä tasossa?
-Pikkukisoja vain. Sekä esteitä -että koulua ja yhdet valjakkokisat shettiksellä. Yhdet shettisten SM-kisat menin ponilla, joka oli entinen raviponi ja ratsastettu vasta puolisen vuotta. Kisasin aina shettiksillä tai muilla pikkuponeilla, joten olen koululuokista mennyt silloin vaativimmillaan KN-Specialia ja esteillä 60cm. :D 17-vuotiaana kisasin pari kertaa pienellä suomenhevosruunalla, ihan kotitallin harjoituskisoja ja kerran voitimmekin. Silloinkin kisasin vain 60-80cm. Vasta Futura on opettanut minut oikeasti hyppäämään - ja minä sen!

50.Minkälainen olisi unelma _PONISI_ ?
-Samanlainen kuin Futura luonteeltaan, mutta poni! :)
 Aika hyvin tuli tasan 50 noita kysymyksiä. Olipas vastaaminen, huhhuh! Toivottavasti jaksatte lukea! :)


26 kommenttia:

 1. Olen aina miettinyt mikä sun etunimi on:Dtässäpä tuo vastaus tuli. Kävitkö sairaalassa tuon tajuttomaks menon jälkeen?
  Itelleni kävi samoin mutta en muista siitä mitään ja kävin mangeettikuvauksessa:D

  VastaaPoista
 2. En käynyt sairaalassa. Olin silloin Virossa ja tipuin tuon entisen ylläpitoponini Missin selästä. En muistaakseni edes kertonut kellekään, että olin mennyt tajuttomaks. Ei ole mitään käsitystä, kauanko makasin siellä pellolla, mutta poni oli ainakin kadonnut :D Menin sitten vain takaisin tallille ja valitin päätäni. Kaverit lähtivät etsimään ponia, joka ei ollut tullut kotiin ja itse menin sitten lepäämään. Pari päivää piti päätä parannella, mutta en mennyt kuitenkaan lääkäriin. Aivotärähdys oli ollut mulla kerran aikaisemminkin ja oireet olivat samat, niin osasin itse hoitaa :)

  VastaaPoista
 3. Ui kiva postaus (: kuulostaa kiintoisalta tuo Missi :D tykkään hevosista jotka yleensä ovat sellaisia, joilla kukaan ei halua mennä :D

  VastaaPoista
 4. Mä olen kokeillut lännenratsastusta kerran ja täytyy sanoa, että oma kokemus siitä oli kyllä jotain ihan kamalaa :D joten, jos et ole kokeillut niin voin sanoa, että mieltäylentävää se touhu ei välttämättä ole :D

  VastaaPoista
 5. Oon aina miettiny mitä keltä puhuit, kun olit siellä Virossa töissä?

  VastaaPoista
 6. Helga, Kiitos :)

  AnZu, Haha :D Mua ei hirveesti kyllä edes kiinnosta lännenratsastus lajina. Oon ennemmin mieltynyt tohon englantilaiseen tyyliin.

  Anonyymi, Viroa puhuin. Aluksi en osannut kuin muutaman sanan, mutta opin nopeasti ja puhun edelleen sujuvaa viroa.

  VastaaPoista
 7. Voisitko joskus tehdä videopostauksen missä puhut pikkupätkän viroa ? :D

  VastaaPoista
 8. mirkku, Ei tunnu oikein luontevalta ajatukselta puhua viroa vain siksi, että se on muiden mielestä hauskan kuuloista, kun itse en enää kuule kielessä mitään hassua ja lisäksi on kauhean vaikea päättää, mitä puhuisin, jos joku pyytää vain huvin vuoksi sanomaan jotain :D

  VastaaPoista
 9. Miten oot opettanu noi hevoset ketkä ryöstää että osaa mennä rauhallisesti :D koska ratsastan yhtä lv:tä joka aina laukassa ryöstää, lähtee ihan täysiä juoksemaan ja ei suostu pysähtyy ja saattaa tehä äkkikäännöksiä/pysähdyksiä :<

  VastaaPoista
 10. Anonyymi, Futurakin ryösti aluksi maastossa. Sen kanssa auttoi, kun tehtiin vain itsepintaisesti käyntilenkkejä ja ravasin ja laukkasin aidatuilla alueilla. Aluksi kun laukkailin laitumella, Futura saattoi lähteä ryöstämään pukkilaukkaa ja lensin selästä monesti, mutta kun menin vaan aina takaisin kyytiin, se vähitellen lopetti. Maastoon laitoin joskus piuhat, ettei sen olisi helppo lähteä pää ylhäällä ryöstämään. Gramaanit voi olla siihen tarkoitukseen vielä paremmat, jos niitä osaa käyttää. En ravannut tai laukannut koskaan maastossa kotiin päin ja jos hevonen yritti lähteä käsistä, tavoite oli pysäyttää se ennen kuin oikeasti lähtee lapasesta. Se voi kans auttaa, että heittää toisen ohjan pois melkein kokonaan ja kääntää hevosta yhdellä ohjalla, mutta se voi olla aika vaarallista kovassa vauhdissa, jos hevosella menee tasapaino. Yhden ohjan pysähdyskin on mahdollista opettaa, mutta itse en ole vienyt hommaa loppuun asti, vaan tehnyt vähän sinne päin ja ihan hyvin on toiminut, eikä sitä ole tarvinnut käyttää kuin pari kertaa Futuran kanssa. (http://www.tanjakortelainen.com/index.php?page=yhdenohjan-pyshdys)

  Kentällä ryöstäminen on paljon helpompi saada kuriin, kun voi kääntää aitaa päin. Mun tapauksissa hevonen on kyllä aika nopeasti oppinut, ettei ryöstäminen kannata ja että lujaa saa kyllä mennä silloin kun kuski antaa luvan. Nykyisin voin Futuralla laukata kotiin päin maastossa ihan huoletta :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos vastauksesta kysymykseeni 32. :)
  Ja oli muuten mielenkiintoinen postaus !
  Millon on tulossa videopostausta ?

  VastaaPoista
 12. Kiitos Suvi :) Videopostaus tulee taas, kunhan keksin siihen aiheen :D

  VastaaPoista
 13. Eikö lopussa olis pitäny lukea: "toivottavasti jaksoitte lukea" Eikä toivottavasti jaksatte lukea.

  mutta joojoo paras postaus tähän mennessä, mahtava ♥♥ Ja siis noi "anonyymit" niin onko se yks anonyymi, joka laittelee niitä kommentteja :DDDDD

  VastaaPoista
 14. Kiva postaus ! :) herranjestas järkytyin :D oon _aina_ luullu et sun nimi on joku katariina, katriina tai tollanen ! no, nytpä tiiän ettei oo.. :)

  VastaaPoista
 15. Muistin tossa juuri, että se sun ylläpitoheppahan oli Missi (?) Mäkin tunnen yhden Missin, mutta se on suokki :D

  Kiva postaus oli (:

  VastaaPoista
 16. Tää oli hyvä postaus!:)
  PS. Aina kun luen uuden postauksen nii mun pitää laittaa hyvää musiikkia soimaan, hyvä asento ja karkkipussi viereen. Päivän rentoutus hetki:D

  VastaaPoista
 17. vviivi, Et ole ainut :D Tosi moni luulee niin ja varmaan vielä useampi luulee, että Kaktu on oikea nimeni :D

  Kiitos kehuista Anonyymeille! :)

  VastaaPoista
 18. Kíva postaus ja Futura on tosi hieno hevonen, oot kouluttanu sen hyvin :)
  Kun oot opettanu niin paljon nuoria yms. hevosia niin olisi yks kysymys jos osaat vastata; Mulla on piensuokki tamma, joka menee kentällä käynnissä tosi nätisti peräänannossa jne. Mutta nykyään aina ravissa lähtee kaahottamaan tosi lujaa eikä ehdi kuunnella, ei onnistu ympyrälläkään menee vain vielä lujempaa eikä taivu. Kyse ei ole siitä etteikö osaisi/pytyisi, nimittäin vuosi sitten meni ravissakin todella hienosti peräänannossa. Niin olisiko joitakin vinkkejä ? :)
  Kiitos jos vastaat ja sulla on tosi kiva blogi.

  VastaaPoista
 19. Anonyymi, Jos hevonen on aiemmin kulkenut ravissakin peräänannossa, eikä ratsastajassa mikään ole muuttunut, kannattaa tarkistaa, ettei hevonen ole mistään kipeä ja että varusteet ovat sopivat. Muuten neuvoisin koittamaan siirtymisiä. Kun löydät hyvän muodon käynnissä, yritä siirtää hevonen kevyin avuin raviin ja saada sama muoto säilymään. Tee uusi siirtyminen käyntiin heti, jos hevonen yrittää kiihdyttää vauhtia liikaa. Näillä itse koittaisin, mutta samat konstit ei toimi kaikilla. Moni hevonen saattaa myös kuumua siirtymisistä, eli ne saattavat vaikuttaa myös päinvastaisesti.

  VastaaPoista
 20. Kiitos :) täytyy sitten alkaa treenailee

  VastaaPoista
 21. Heih, en tiedä onko tästä jossain mainintakin jo, mut paljonko Futun säkä on about?

  VastaaPoista
 22. AnZu, Kyllä se varmasti jostain tuolta blogin syövereistä löytyy, mutta 162cm on säkä suunnilleen :)

  VastaaPoista
 23. Nää sun postaukset on oikeesti niin omalaatusia ja ihania :DD Eniten nauratti tuo kuva jonka linkitit ja se kun jalkasi olet pinnojen väliin työntänyt.Itelläkin on siitä kokemusta,istuin kaverini kyydissä ja sain jonkun mestari idean työntää varpaat pinnojen välii,ei onneks murtunut mitään.

  VastaaPoista
 24. Tiitu, Oi kiitos :) Ei ollut kyllä kiva kokemus, kun jalka jäi pinnojen väliin :D

  VastaaPoista
 25. 22.Oletko loukkaantunut pahasti koskaan, jos olet miten ja missä?
  -En kovin pahasti. Joskus pienenä jalka jäi pyörän pinnojen väliin ja jonkin aikaa jouduin vain makoilemaan sängyssä. Kahdesti olen saanut aivotärähdyksen ja kerran on käsi murtunut tippuessani keinutuolista 11-vuotiaana. On muutakin sattunut, mutta ei tuon pahempaa.

  -Anteeksi, en haluu olla ilkee tai mitään, mut kuinka oot onnistunu tippumaan keinutuolista ja murtamaan kätes siinä samalla. Voi anteeks oon hirvee ihminen ku nauran täällä...

  T: Mari

  VastaaPoista
 26. Mari, Hhaha :D Sitä on kyllä monet nauraneet ja itseäni se huvittaa myös :D

  VastaaPoista

•Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löydät UKK-välilehdeltä. Luethan sen ennen kuin lähetät kysymyksesi!

•Kommentit julkaistaan vasta tarkistuksen jälkeen, joten ethän lähetä turhaan kommenttiasi moneen kertaan. Kommentteja voi olla odottamassa tarkistusta jo kymmenittäin, vaikka julkaistuja kommentteja ei olisi näkyvissä yhtäkään.

•En julkaise asiattomia tai ilkeitä kommentteja. Jos haluat antaa negatiivista palautetta, voit hyvin tehdä sen oman nimesi kanssa sähköpostitse. Rakentava palaute ystävällisessä hengessä esitettynä on aina tervetullutta. Muistathan kommentoidessasi hyvät käytöstavat.

•Kaikenlaista palautetta voi laittaa sähköpostitse osoitteeseen kaktu@hotmail.com, mikäli ei tänne blogiin halua kommentoida.

Kiitos kaikille kommenteista ja kiinnostuksestanne blogiani kohtaan!